Het is van belang dat je herstellen net zo serieus neemt als de trainingen en wedstrijden zelf. Inmiddels kent bijna iedere sporter het belang van een goede nachtrust, maar je kunt nog meer doen om sneller te herstellen.

Het belang van herstel

Waarom is het nou zo belangrijk om goed uit te rusten na een training of wedstrijd? Voldoende rust is belangrijk voor je lichaam. Door voldoende rust te nemen, zullen je spieren herstellen en zullen ze sterker worden. Denk bijvoorbeeld aan krachttraining: je traint met gewichten die eigenlijk net iets te zwaar zijn voor je lichaam. Hierdoor ontstaan er kleine spierscheurtjes. Je lichaam zorgt ervoor dat deze spiertjes zich snel weer zullen herstellen. Ook worden je spieren hier sterker door in het vervolg.

Hetzelfde principe geldt bij andere sporten, zoals hardlopen of wielrennen. Na een lange inspanning gaat de energievoorraad (glycogeen) omlaag. Je lichaam gaat aan de slag om deze voorraad weer aan te vullen. Ook hierbij zal je lichaam de volgende keer meer gewend zijn aan deze inspanning.

Om te herstellen heeft je lichaam enige tijd nodig. Zorg er daarom voor dat je voldoende rust tussen twee trainingen. Als je toch snel weer gaat trainen kun je blessures oplopen, omdat je andere spieren gaat belasten wanneer je spierpijn hebt. Dit is niet goed voor je lichaam en je resultaten zullen er ook niet beter op worden.

Hoe herstel je het beste?

Wanneer je wilt dat je spieren herstellen, wilt dat niet zeggen dat je lekker op de bank moet gaan liggen. Experts raden aan om actief te herstellen. Dit betekent dat je wel in beweging blijft, maar niet zo intensief als bij een wedstrijd. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een stukje te gaan wandelen of te fietsen.

Je spieren herstellen, doordat de doorbloeding wordt verbeterd. Hoe beter de doorbloeding, hoe meer zuurstof je spieren krijgen. Hierdoor zullen ze sneller herstellen. Door actief herstel warm je je spieren op. Stijgt je hartslag en verbeter je de doorbloeding. Deze factoren zorgen ervoor dat je spieren dus sneller herstellen.

Voordelen van een sauna voor sporters

Sauna’s worden over het algemeen gebruikt om te kunnen ontspannen. Omdat je hartslag stijgt en je spieren opwarmen, kunnen sporters de sauna ook gebruiken om te herstellen. Echter zijn dit niet de enige voordelen.

Beter uithoudingsvermogen

Door de hoge temperatuur van de sauna stijgt je lichaamstemperatuur ook. Als reactie hierop, gaat je lichaam het bloed in je lichaam sneller rondpompen. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer beter presteert, omdat je lichaam beter met de belasting om kan gaan.

Anti-spierpijn

Na een zware training kunnen je spieren best pijn doen. De sauna is ideaal om deze pijn te verlichten. Door de betere doorbloeding en zuurstoftoevoer, zal de spierpijn sneller verdwijnen.

Grotere spieren

Een van de grootste voordelen voor sporters is, dat je spieren groeien door de warmte van de sauna. Dit komt doordat er bepaalde eiwitten vrij komen. Je wordt dus sterker door de sauna.

Ontspanning

Sauna’s zorgen voor een goede ontspanning. Dit is ook belangrijk wanneer je sport. Een korte sessie in de sauna zorgt ervoor dat je de druk en spanning los kunt laten. Tijdens een wedstrijd of training wordt er veel adrenaline aangemaakt. Na een wedstrijd wil je hier zo snel mogelijk vanaf, want het zorgt ook voor stress.

Lees ook:  Stress zorgt voor lichamelijke ongemakken

Vet verbranding

Wanneer je sport om af te vallen is een sauna ook goed voor je. In de sauna calorieën verbranden gaat van zelf. Door de hoge temperatuur, zul je gaan zweten. Hierdoor zul je ook vet verbranden, waardoor je toch weer een stukje sneller zult afvallen.

Meer nieuws