Hoe voorkom je nekpijn?

Casper Doorn
Casper Doorn
21 december 2021

Verkrampte of pijnlijke nekspieren, zijn soms zo pijnlijk dat je je hoofd niet meer kunt bewegen. Iedereen heeft wel eens een keer last gehad van een stijve nek. Nekpijn is helaas een kwaal dat vaak voorkomt, zeker in deze tijd nu we veel op onze smartphone zitten. Maar hoe kun je een pijnlijke nek nou voorkomen? Wij geven je een paar tips om nekpijn te voorkomen!

Voldoende beweging

Een stijve nek, wetenschappelijk torticollis genoemd, wordt vaak veroorzaakt doordat iemand te lang in een zelfde houding heeft gezeten. Wie veel achter de computer werkt of in de auto rijdt, zal je last kunnen krijgen van je nek. Ook wanneer je voor een lange tijd bezig bent op je smartphone of tablet, zul je dit na verloop van tijd aan je nekspieren voelen.

De oplossing is dan ook vrij makkelijk: probeer eens wat meer te bewegen. Draai zo nu en dan eens met je hoofd zwaai je armen af en toe rond. Je kunt ook wat eenvoudige oefeningen doen achter je bureau of loop even een rondje. Deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken voor jouw lichaam.

Correcte houding

Verder is het belangrijk dat je computerscherm en je stoel goed staan. Zo kun je op een juiste manier achter je bureau zitten: met je rug recht. Wanneer je dit niet doet belast je je nek- en rugspieren op een verkeerde manier. Je zult dit niet meteen merken, maar op lange termijn kan dit voor erge rug- en nekproblemen zorgen.

Wat is nou een goede houding achter je bureau? Ga rechtop zitten, houd je rug recht en plaats beide voeten zo op de grond dat je knieën gebogen staan in een hoek van 90 graden. Het computerscherm moet met de bovenrand op ooghoogte staan. Daarnaast is het nog belangrijk om je schouders te ontspannen. Heel veel mensen houden hun schouders gespannen tijdens het werken, rijden of bellen. Hierdoor zorg je dat jouw nekspieren onnodig worden belast.

Let op je slaap houding

Om nekpijn te voorkomen en je nekspieren volledig te laten ontspannen ’s nachts, is het belangrijk om in een goede houding te slapen. Hierbij is een goed hoofdkussen een must! Een goed hoofdkussen past zich aan, aan de vorm van jouw hoofd en nek. Je hoofd mag tijdens het slapen niet te ver omhoog staan, maar ook niet te ver wegzakken in je kussen.

Voor mensen die op hun buik of rug slapen zal het misschien even wennen zijn, maar op je zij slapen is het beste voor je nek en de rest van je lichaam!

Houd je nekspieren warm

Wanneer het koud is bedek je je lichaam zo goed mogelijk, vergeet daarbij niet je nek goed warm te houden. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere hoodie van Black Bananas. Door de capuchon van de hoodie kun je je nek goed warm houden. Hierdoor zal je nek niet verstijven door de kou. Dit is ook belangrijk in de herfst, wanneer er een stevige wind staat. Je kunt met deze weersomstandigheden al snel last krijgen van een stijve nek. Manieren om dit te verhelpen zijn een warme douche, een kersenpittenkussen of een nekmassageapparaat.

Lees ook:  Waarom overgewicht kan zorgen voor nek- en schouderklachten

Meer nieuws