Nekklachten door te veel zitten? Zo kom je er van af

Casper Doorn
Casper Doorn
16 juni 2022

Ben jij dagelijks bezig met werving en selectie Maastricht voor een recruitmentbureau? Dan zit je waarschijnlijk veel achter de computer. Is dit voor jou het geval, of heb je een andere baan waarbij je regelmatig zit? Dan is de kans groot dat je last hebt (of krijgt) van je rug. Door te zitten belast je namelijk jouw rug het zwaarst. Als je lang stilzit, kantelen je bekken naar achter en staat je onderrug bol. Daardoor wordt de belasting van je spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijf erg hoog. Wil jij van je nekklachten af komen of voorkomen? Wij hebben een aantal tips voor je.

Tips voor een goede zithouding

We weten allemaal hoe belangrijk een goede zithouding voor je is. Maar waar bestaat een goede zithouding nu precies uit? Ten eerste moeten je voeten volledig op de grond zijn en je knieën lager dan je heupen. Zorg dat je ruimte overhoudt tussen je knie en het zitgedeelte van de stoel. En tot slot, steun met je schouders tegen de rugleuning. Vermijd voorover buigen en leun lichtjes achterover.

Nog steeds moeite?

Dan hebben wij nog een paar extra tips! Mocht je niet over een verstelbare stoel beschikken, dan zijn er een paar andere mogelijkheden. Als je onderrug steun te kort komt, kun je een opgerolde handdoek tussen je rug en de rugleuning leggen. Zit je te laag? Leg dan een kussentje op het zitvlak van je stoel. Zit je te hoog en raken je voeten de grond niet? Zorg dan voor een verhoging om je voeten op te plaatsen.

Verder zijn er nog een aantal tips:

  • Stel je bureau in op ellebooghoogte.
  • Zorg dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte staat. Zo kijk je altijd recht in het schetm. Dat is beter voor je nek.
  • Bewaar een armlengte afstand tussen je ogen en het scherm.
  • Beweeg de computermuis vanuit jouw voorarm en niet vanuit je pols.
  • Zet je toetsenbord op ongeveer vijftien meter afstand.

Praat met je werkgever

Het kan zijn dat niet alleen jij, maar ook je collega’s er last van hebben. Als dit het geval is, ga dan eens in gesprek met je werkgever. Leg uit dat dit ook uiteindelijk invloed heeft op jullie productiviteit. Misschien overweegt je werkgever dan wel om te investeren in verstelbare bureaus en stoelen.

Lees ook:  Dit zijn de beste hoofdkussens voor jouw nekpijn

Meer nieuws