Padel en blessures; steeds vaker het geval

Casper Doorn
Casper Doorn
22 juni 2022

Een van de meest opkomende sporten van dit moment is padel. Al geruime tijd is de sport aan populariteit aan het toenemen. Zowel bij de jongere als oudere generatie. Voor de mensen die niet bekend met padel zijn, het is een soort mix van tennis en squash. Het speelveld wordt omringd door glazen wanden, waarvan gebruikt gemaakt kan worden. Kortom, het is een sport met een hoog tempo, waarbij enige lenigheid vereist is. Vanwege de stijgende populariteit van padel, worden er ook steeds meer padelbanen aangelegd. Vaak worden deze naast al bestaande tennisvelden gebouwd. Dit zorgt ervoor dat veel amateur tennissers, padel ook vaker uitproberen. Echter leidt dit tot veel nieuwe en onnodige blessures.

Snelle, onverwachte bewegingen

Het uitdagende en spannende aan padel is dat er constant actie tijdens het spel aanwezig is. Het veld is net iets kleiner vergeleken met tennis, namelijk 20 bij 10 meter. Echter kun je bij padel gebruik maken van de glazen omheining. Wanneer je de bal met een padel racket slaat, mag deze via de grond en dan de glazen wand gespeeld worden. Zo kan de bal elke richting heen stuiteren. Dit zorgt ervoor dat padel een sport is waarbij een hoge concentratie extra belangrijk is.

Vanwege het snelle spelbeeld en de vele manieren waarop de bal gespeeld kan worden, moet een beoefenaar vaak snelle, onverwachte bewegingen maken. Beginnende spelers weten vaak nog niet hoe padel het beste gespeeld kan worden, waardoor ze sommige situaties verkeerd inschatten. Dit leidt steeds vaker tot vervelende blessures. Door een verkeerde inschatting i.c.m. het hoge tempo, kan een blessure snel ontstaan. Een goede warming-up en conservatief beginnen met padel, zorgt voor een beter inzicht en minder blessures.

padel racket

Veel voorkomende blessures

Net zoals bij tennis, kun je door een verkeerde slagbeweging met een padel racket een zogenaamde ‘’padel-arm’’ krijgen. Deze term is afgeleid van het tennis, waar de term ‘’tennisarm’’ gebruikt wordt. Dit maakt hand- en armbewegingen zeer pijnlijk voor enige tijd. Er ontstaan ook veel knieblessures, doordat de knie- en onderbeenrotatie niet tegelijkertijd gebeuren. Dit gebeurt bij een snelle draaibeweging. Je kunt bij een balsport en racketsport ook nooit het onverwachte uitsluiten. Doordat de bal snel over het speelveld wordt geslagen, hebben de nekspieren het na een lange sessie vaak ook zwaar te verduren. Snelle kijkbewegingen naar links en rechts, belasten na lange tijd de nekspieren. Door middel van een goede warming-up of behandeling met een nekmassage apparaat, voorkom je een zere nek. Getrainde sporters en ervaren padel beoefenaars zullen beginnersblessures niet snel meer ervaren. Toch zal elke sporter zich er bewust van moeten zijn dat de kans op blessures bij elke sport aanwezig is.

Lees ook:  Het behandelen van klachten en problemen

Meer nieuws