Voor je spieren zorgen bij sporten

Casper Doorn
Casper Doorn
25 maart 2022

Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt is het goed om voor je spieren te zorgen bij het sporten. Toch weet lang niet iedereen hoe ze dit moeten doen of wordt er gewoon persoonlijk niet genoeg aandacht aan besteed. Vandaar dit artikel. Waar moet je op letten, waarmee voorkom je blessures, en hoe kun je voor jezelf zorgen wanneer je wel last hebt van je spieren?

Padel Maastricht

Als voorbeeld nemen we padel Maastricht. Dit is een sport die nog niet heel bekend is maar wel in populariteit aan het toenemen is. Door die toenemende populaireit van padel Maastricht worden ook mensen aangetrokken die vrijwel niets met sport te maken hebben. Deze mensen springen dan zó in de sport zonder dat ze weten wat goed voor hun is of waar hun limieten liggen. Nu kun je bij padel gerust een balletje slaan, maar wanneer je fanatieker bent is het slim om op te warmen.

Spiergroepen

Je gebruikt tenslotte zowel je schouders als je armspieren, je nek, je kuiten, je hele lichaam is actief bezig om op tijd bij een bal te zijn en er met een flinke kracht tegenaan te slaan. In het ergste geval zorgt dit voor een blessure, en in het minst erge geval voor een flinke dosis spierpijn. Spierpijn die grotendeels voorkomen kan worden met een goede warming-up en cooling-down.

Padel Maastricht

Spierspanning

Door sport en stress kan er namelijk spanning op onze spieren komen te staan. Deze spanning kan bijvoorbeeld problemen met je bindweefsel op je borstplaat veroorzaken als je deze niet goed oprekt, iets dat je met een warming-up doet. Door de plotselinge bewegingen die je lichaam niet gewend zijn kunnen er zo zeurende of ontstoken spieren ontstaan, of zelfs scheurtjes. Neem je warming-up dus serieus! Strek de spieren die je gaat gebruiken, zorg dat ze warm worden, en ga dan pas aan de slag. Ook de cooling-down, vergelijkbaar met de warming-up, zorgt dat je spieren kunnen ontspannen na een flinke inspanning. Zo voorkom je dat ze bijvoorbeeld vast komen te zitten.

Spierpijn

Heb je toch veel last van spierpijn of zit er zelfs iets vast, dan kan het helpen om naar de fysio te gaan. De sportmasseur zorgt dat jouw pijnlijke spieren hun afvalstoffen weer beter kunnen afvoeren, en met bijvoorbeeld een methode als dry needling dat vastgeklemde spieren weer in hun normale positie gaan zitten. Sport je veel en wil je ook iets dergelijks als een massage voor thuis hebben, dan zijn er massageapparaten voor alle delen van je lichaam. Je kunt hierbij denken aan een nekmassageapparaat, maar ook aan eentje voor je voeten of zelfs een massage gun. Met een massage gun kun je zelf handmatig de aangedane plek stoten geven en zo zorgen dat je spieren weer snel in topconditie zijn.

Lees ook:  Voorkom nekklachten door te sporten met een personal trainer

Meer nieuws