Herstel is een van de belangrijkste processen wanneer je een intensief sporter bent. Staat jouw hele week in het teken van trainen, maar blijven de gewenste resultaten uit? Dan kan een van de redenen te weinig rust zijn. Je lichaam heeft rust nodig om te kunnen herstellen en sterker te worden. Wij geven je 6 manieren die zorgen voor een voorspoedig herstel na een training of gevecht.
Allereerst is voeding belangrijk om progressie te boeken. Zonder voeding kun je niks. De eerste driekwartier maakt je lichaam gebruik van de voedingsstoffen die aanwezig zijn in je lichaam. Om te zorgen voor een vlot herstel is het belangrijk om na de training of na het gevecht eiwitrijke voeding binnen te krijgen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam sneller herstelt.
De warming-up is een belangrijk onderdeel van je training, dat is bij de meeste mensen wel bekend. Jiu Jitsu Nijmegen vind dat een cooling-down minstens zo belangrijk is, wat misschien velen niet wisten. Met een cooling-down zorg je dat het zenuwstelsel ontspant en de bloedsomloop tot rust komt. Ook zorg je dat je spieren los worden gemaakt, waardoor je een goede basis legt voor je spierherstel.
Jouw spiergroei en progressie is natuurlijk geen toeval. Door je trainingen goed te plannen, zorg je ervoor dat je gericht te werk gaat en laat je geen trainingen schieten. Deze staan natuurlijk in je trainingsschema. Noteer hier niet alleen je oefeningen, maar ook je rusttijden. Zo zorg je dat je tijdens de oefeningen voldoende rust.
Hoe lang het herstel duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Het is goed om te luisteren naar je lichaam, pas je training hier op aan! Over het algemeen geldt: hoe hoger de intensiteit van de training, des te langer je moet herstellen.
Na een zware training of wedstrijd heeft je lichaam slaap nodig om te kunnen herstellen. Zo kan je lichaam ongestoord en in alle rust herstellen van de zware inspanningen. Over het algemeen heb je 7 à 8 uur slaap nodig per nacht. Het kan zijn dat je na een gevecht een keertje een uurtje langer moet slapen, omdat je lichaam dit nodig heeft.
Magnesium is nodig voor een aantal processen die de spierfunctie beïnvloeden, zoals de producten van energie en zuurstofopname. Magnesiumsupplementen zorgen er tijdens een competitie voor dat de stress vermindert en de mentale focus wordt vergroot. Ook verhoogt de zuurstofopname waardoor er minder verzuring optreedt.
Na de training zorgt extra magnesium ervoor dat je spieren beter herstellen. Door magnesiumolie te gebruiken voor een massage of het toe te voegen aan een voetenbadje met magnesiumvlokken, wordt het melkzuur sneller afgevoerd. Hierdoor heb je minder last van spierpijn en kramp.
Door na een training of gevecht naar de sauna te gaan, zorg je ervoor dat gif- en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Na de inspanning kun je even helemaal tot rust komen. Dit zorgt voor een fijn, ontspannend gevoel. Door de warmte in de sauna worden je poriën geopend en je bloedvaten verwijd. Hierdoor kunnen afvalstoffen makkelijker je lichaam verlaten.