Verschillende oefeningen met de weerstandsband

Casper Doorn
Casper Doorn
9 augustus 2021

De sportscholen zijn weer open en veel mensen hebben het thuis en buiten trainen weer ver achter zich gelaten. We moeten ons echter wel nog houden aan een aantal verschillende maatregelen, maar deze zijn vaak te overbruggen. De kans is wel groot dat wanneer we dadelijk weer in het najaar en winter zitten dat de sportscholen weer snel dicht moeten gaan. Om te voorkomen dat je stopt met trainen en dat je spiermassa kwijt raakt kan je gebruik maken van weerstandsbanden. Weerstandsbanden zijn zoals de naam het al zegt banden met een flinke weerstand. Deze banden zijn speciaal gemaakt voor sporters, zodat je je training altijd en overal kan voortzetten. Dus of je nu toegang hebt tot een sportschool of niet met een weerstandsband kan je altijd trainen. Je kan allerlei verschillende oefeningen met weerstandsbanden uitvoeren.

Oefeningen met weerstandsbanden

Je kan allerlei verschillende soorten oefeningen met weerstandsbanden doen. Door een beetje van je creativiteit in te zetten kan je allerlei verschillende soorten oefeningen met weerstandsbanden doen. Oefeningen met een weerstandsband zijn haast eindeloos en je kan elke spiergroep trainen. Je kan spieren afzonderlijk trainen of kiezen voor een full body workout, waarmee je je hele lichaam kan trainen. Ook kan je verschillende oefeningen maken om nekpijn te verminderen en je nekspieren aan te sterken. Hieronder hebben we een aantal oefeningen met de weerstandsband voor je op een rij gezet. Zo kan je zelf kiezen welke oefeningen je kiest om je training compleet te maken!

Beenoefeningen

We trappen gelijk af met de beenoefeningen. Hieronder hebben we een aantal van de beste en fijnste oefeningen voor je op een rij gezet.

Overhead sqaut

Ga met beide benen op schouderbreedte staan en onder je voeten leg je de weerstandsband. Nadat je de juiste positie hebt aangenomen ga je simpelweg door je benen zakken en pak je weerstandsband vast. Je pakt de weerstandsband met beide handen vast en gaat rechtop staan. Je zorgt ervoor dat je handen boven je hoofd gestrekt zijn. Nu kan je simpelweg de sqaut maken. Let er ten alle tijden op dat je benen een hoek van 90 graden maken en dat je billen naar onder zakken.

Herhalingen: 10 – 12

Sets: 3-4

Leg extension

Voor deze oefening ga je op een stoel zitten en doe je de weerstandsband net over de beide enkels heen. Vanuit de beginpositie strek je eerste je rechterbeen omhoog zodat je deze strekt. Tijdens de oefening span je je beenspier aan en dit hou je één tot twee seconden vast. Daarna beweeg je je been weer rustig naar onder en hou je de beginpositie aan. Wissel van been af nadat je de gewenste herhalingen gedaan hebt.

Herhalingen: 12 – 15

Sets: 3 – 4

Rugoefeningen

Hieronder hebben we een tweetal van de fijnste en beste rugoefeningen voor je geselecteerd.  

Good mornings

Bij good mornings doe je de weerstandsban om je voeten heen. Je pakt de weerstandsband met beide handen vast en zorgt ervoor dat je rug voorovergebogen is en staat parallel met de vloer. De good mornings doe je simpelweg door vanuit de beginpositie te beginnen en je rug naar de normale positie terug te brengen. Het is ook van belang dat je je armen en benen niet gebruikt tijdens de oefening en dat je rug goed recht blijft.

Lees ook:  6 manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht

Herhalingen: 12 – 15

Sets: 3 – 4

Bent over rows

Zorg ervoor dat je voeten op schouderbreedte staan en dat je weerstandsband ergens laag vast zit. Je pakt het andere uiteinde van de weerstandsband vast en buigt lichtelijk voorover. Dan trek je de weerstandsband naar achter toe, zodat je rugspieren samenknijpen. Deze positie houdt je weer één tot twee seconden vast en gaat dan weer naar de beginpositie.

Herhalingen: 10 – 15

Sets: 3

Borstoefeningen

Borst trainen is voor velen een van de fijnste en leukste training dag. Hieronder hebben we weer een tweetal van de fijnste oefeningen met de weerstandsbanden voor borst.

Weerstandsband push-up

Push-ups is een van de oefeningen die de een haat en de ander heerlijk vind. Met de weerstandsband kan je de push-up nog een beetje moeilijker maken dan die al is. Door een weerstandsband over je rug te doen en met beide handen vast te pakken. Hierna neem je simpelweg de normale push-up positie in. Zet je handen op schouderbreedte en hou je lichaam volledig gestrekt en rustend op je tenen. Hierna laat je je lichaam simpelweg naar onder zakken tot je de grond bijna raakt. Onder hou je dit weer kort vast en ga je explosief omhoog.

Herhalingen: 12 -15  

Sets: 3 - 4

Weerstandsband fly’s

Een andere favoriet van velen is de fly oefening met een kabel of dumbell. Met een weerstandsband kan je deze oefening ook imiteren. Ga ergens op een bankje liggen waar je genoeg ruimte hebt. Je maakt de weerstandsband onder het bankje vast. Pak de weerstandsband met beide handen vast en strek je armen volledig uit naar boven. Als je boven komt span je de borst volledig aan en hou je die positie twee tellen vast. Als je geen bankje hebt kan je ook op een stevig tafel gebruiken.

Herhalingen: 15 – 20

Sets: 3 – 4  

Meer nieuws