Oefeningen om nekpijn te verminderen

Casper Doorn
Casper Doorn
20 juli 2021

De meeste mensen die op kantoor werken of veel achter een bureau zitten krijgen last van nekklachten. Daardoor is het ook een van de meest voorkomende fysieke klachten. Om je nekspieren te versterken en nekklachten tegen te gaan hebben wij een paar oefeningen uitgezocht die je kunnen helpen. De oefeningen kunnen gewoon op kantoor of thuis worden uitgevoerd, dus ja kan de basic fit opzeggen.

Basis oefening

Dit is een oefening die vrij makkelijk en snel is uit te voeren. Je hebt er maar een paar minuutjes voor nodig dus je kan dit gemakkelijk tussen het werken door uitvoeren.

De oefening:

Ga rechtop in je stoel zitten. Zorg dat je in je onderrug een lichte bolling hebt en dat je boven rug helemaal recht is. Nu moet je je buikspieren licht aanspannen en je kin intrekken. In principe alsof je een dubbele onderkin maakt. Beweeg je hoofd horizontaal iets naar achter. Houd deze positie voor een paar seconde vast en draai je hoofd terug. Daarna ontspan je je kin weer. Herhaal hierna de oefening een paar keer en probeer de nek steeds langer aan te spannen. Let er wel op dat je dit langzaam opbouwt. Stop direct als je pijn voelt komen en blijf ten alle tijden rustig ademhalen. Ga je adem niet inhouden.

Oefening om de spieren soepel te houden

Het is belangrijk om de spieren ook soepel te houden. Zo blijf je mobieler en zorg je voor een stabielere houding. Deze oefening is vooral gericht op je boven rug en het deel vlak onder je nek. Als je dit vaker doet zal je merken dat je rechter op gaat zitten en je gemakkelijker om je heen kan kijken. Ook zal je merken dat je minder nekklachten ervaart.

De oefening:

Ga rechtop staan en houd je buik in. Steek je arm in de lucht en beweeg deze zo ver als je kan naar achter. De andere arm steek je langs je lichaam en probeer je ook zo ver als je kan naar achter te bewegen. Houd deze houding enkele seconde vast. Ontspan daarna even en wissel dan van armen. Herhaal deze oefening tot dat je spieren langzaam beginnen te verzuren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de spieren te veel gaat gebruiken. Het draait hier ook niet om kracht maar juist om die stabiele houding. Ook hier moet je stoppen als jet echt pijn gaat doen en je moet rustig door blijven ademen tijdens de oefening.

Lees ook:  8 tips om van nekklachten te herstellen!

Meer nieuws