Overgewicht en nekpijn

Casper Doorn
Casper Doorn
2 mei 2021

Er bestaat een verband tussen overgewicht (obesitas) en nekpijn. Mensen die leiden aan obesitas hebben een 20% grotere kans op verschillende soorten pijn. In totaal zijn er een vijftal soorten pijn die het meest voorkomen bij mensen met obesitas. Dit zijn: pijn in de onderrug, schouder pijn, hoofdpijn, nekpijn en artritis. In deze blog worden een pijn in de onderrug, schouderpijn en nekpijn behandeld.

Pijn in de onderrug

De meest voorkomende pijn bij mensen met obesitas is pijn in de onderrug. Door het te veel gewicht worden de wervelkolom die zich in de rug bevindt zwaarder belast. Deze wervelkolom is niet berekend op dit extra gewicht. Omdat de rug vitaal is in het lichaam is het belangrijk om dit tijdig op te merken. De rug draagt namelijk het gewicht van het hele lichaam. Zonder rug kunnen mensen eigenlijk niet leven. Door het extra gewicht zal de rug zich schuin naar voren gaan zetten. Dit zorgt voor een scheve houding die andere onderdelen van het lichaam weer extra belast. Ook deze onderdelen zoals de nek en de schouders worden hierdoor belast op een manier die niet gezond is.

Pijn in de schouders

Een volgende pijn is schouderpijn. Deze pijn ontstaat doordat mensen met obesitas extra gewicht dragen aan hun armen. Het tegengewicht van deze armen bevindt zich in de spieren van de schouders. Dit tegengewicht kan alleen worden verhoogd door goede en intensieve training. Mensen met obesitas hebben dus extra gewicht aan hun armen zonder dat zij hiervoor extra trainen. Dit zorgt ervoor dat de spieren het heel zwaar krijgen. Deze trekken zich door het te veel aan gewicht naar voren. Daarnaast beperkt het gewicht ook de goede toevoer van voedingsstoffen en bloed naar de spieren. Dit alles samen draagt bij aan de schouderpijn. Deze schouderpijn kan zich vervolgens ook weer verspreiden naar de nek. Deze twee bevinden zich niet ver van elkaar.

Pijn in de nek

De derde vorm van pijn is nekpijn. De nekpijn ontstaat zoals hierboven al is beschreven. Daarnaast vormt zich ook extra gewicht rondom de nek door obesitas. Dit extra gewicht zorgt ervoor dat de nek uit balans wordt gebracht. Het nadeel hiervan is dat de houding van de nek ten opzichte van juiste positie van de nek verslechterd. Deze verandering van de positie van de nek zorgt voor een zwaardere belasting. Deze extra belasting drukt zich op de lange termijn uit in pijn.

Verlichting op de korte en lange termijn

Om de pijn in de nek te verhelpen kan het op korte termijn aantrekkelijk zijn om een nekmassage apparaat aan te schaffen. Dit verhelpt de pijn in de nek tijdelijk. Voor de langere termijn kan het verstandig zijn om een voedingscoach in de armen te nemen. Deze voedingscoach kan helpen om van de obesitas af te komen. De voedingscoach zal dit doen door een voedingsschema op te stellen. Dit voedingsschema zorgt ervoor dat er een gevarieerd en gezond voedingspatroon wordt gecreëerd. Door dit nieuwe voedingspatroon te combineren met genoeg sport is het mogelijk om van de obesitas af te komen. Dit zal ertoe leiden dat geen pijn meer is.

Lees ook:  Last van nekklachten? Een nekmassageapparaat helpt!

Meer nieuws