Waarom overgewicht kan zorgen voor nek- en schouderklachten

Casper Doorn
Casper Doorn
23 november 2021

Obesitas kan zorgen voor verschillende soorten chronische pijn. Mensen met overgewicht maken liefst 20% meer kans op chronische pijn, dan mensen met een gezond lichaamsgewicht. Wij bespreken vijf lichamelijke klachten die het gevolg kunnen zijn van obesitas.

Onderrugpijn

Je wervelkolom zorgt ervoor dat je lichaam bij elkaar wordt gehouden. Een van de grootste taken van de wervelkolom is het dragen van lichaamsgewicht. Wanneer je te zwaar bent wordt je wervelkolom verkeerd belast. Door te veel gewicht ontstaat er ongelijke druk op de wervelkolom , waardoor wervels kunnen verschuiven. Met name de onderrug is het gedeelte van de wervelkolom dat het meest gevoelig is voor deze belasting. Overgewicht zorgt daarnaast voor een verkeerde houding, waardoor je onderrug nog meer wordt belast.

Artritis

Uit onderzoek is gebleken dat er een sterk verband is tussen overgewicht en artritis. Terwijl 1 op de 5 Amerikanen last heeft van artritis, is te zien dat 1 op de 3 mensen last heeft van overgewicht. Door artritis wordt er beschermend kraakbeen afgebroken rond gewrichten, zoals: de knie, de heup, de schouder en nog een aantal andere lichaamsdelen. Door afbraak van kraakbeen zal je lichaam pijn ondervinden in deze gewrichten.

Wanneer iemand overgewicht heeft, komt er nog meer druk te staan op de kwetsbare gewrichten, waardoor het resterende kraakbeen verslijt en de botten over elkaar heen zullen wrijven. Obesitas kan een rol spelen bij het verergeren van artrose of reumatoïde artritis.

Pijn aan de schouders

Zwaarlijvige mensen hebben een hoger risico op schouderblessures, die mensen met een gezond lichaamsgewicht niet hebben. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op tendinitis van de ‘rotator cuff’ of een ‘rotator cuff-operatie’.

Wetenschappers denken dat dit komt doordat mensen met overgewicht extra gewicht in hun armen en bovenrug dragen. Dit zorgt ervoor dat de schouders te veel belast worden. Bovendien kan het extra gewicht zorgen voor te weinig bloedtoevoer naar de schouders, waardoor de voeding wordt beperkt en uiteindelijk de spieren zullen verzwakken.

Deze problemen zullen schouderpijn veroorzaken, wanneer je je arm probeert op te tillen of probeert te strekken. Door het overgewicht zul je ook merken dat je schouders minder mobiliteit en bewegingsvrijheid hebben. Om af te vallen zul je dus voldoende moeten bewegen, maar ook op voeding moeten letten. Kies daarom voor een dieet schema, dat weinig calorieën en koolhydraten bevat.

Nekpijn

Je nek wordt, net als je onderrug beïnvloed door het extra gewicht. Je nek ondersteund je hoofd. Wanneer je extra gewicht in je gewicht of nek hebt, dan kan dit ervoor zorgen dat de balans van je nek wordt verstoord. Hierdoor kan je nek een verkeerde houding gaan aannemen.

Dit klinkt niet heel erg ernstig, toch kan dit zorgen voor een grote druk op je nek. In een goede positie word je nek belast met ongeveer 10 pond. Bij een verkeerde houding is dit al snel 27 pond. Wanneer je nek nog meer wordt gebogen, dan wordt dit nog erger. Dit zul je in eerste instantie niet snel merken, omdat je je nek geleidelijk anders gaat houden. Op de lange termijn zul je echter vaak erge nekklachten ervaren.

Lees ook:  Nekpijn, wat kun je er tegen doen?

Meer nieuws