Zo herstel je van een sportblessure 

Casper Doorn
Casper Doorn
22 december 2022

Een sportblessure zit voor sporters in een kleine hoek. Een sportblessure kan dan ook vele oorzaken hebben. Wanneer je veel sport veranderen er vaak een aantal dingen in je lichaam, voorbeelden hiervan zijn je pezen, botten, spieren en gewrichten. Omdat je lichaam verandert door sporten zoals padel, kan er ook iets misgaan. Denk bijvoorbeeld aan een spier die je verrekt, en pees die scheurt of een spier die overbelast of te zwaar wordt door te lang te blijven sporten. Al deze opgesomde voorbeelden zijn ook voorbeelden van sportblessures. Denk jij dat je te maken hebt met een sportblessure? Dan vertellen we je graag meer over hoe je het beste kunt herstellen!  

De oorzaak van een sportblessure 

Een sportblessure kan zowel opeens als gedurende een langere periode ontstaan. Oorzaken van een sportblessure die opeens ontstaat, zijn: een verkeerde beweging of val, het verzwikken van een spier zoals een enkel of het plotseling afzetten met veel kracht. Sportblessures die over een langere periode ontstaan, kunnen veroorzaakt worden door het dragen van de verkeerde schoenen of het opeens veel gaan sporten wanneer je dit voorheen niet deed.  Ook kan het niet doen van een warming-up zorgen voor klachten.

Wat moet je doen bij een blessure? 

Hieronder zullen we een aantal tips opsommen die kunnen helpen wanneer je te maken krijgt met een sportblessure.  

Rust nemen 

Heb je te maken met een blessure die over een langere tijd is ontstaan? Dan is het verstandig om rust te nemen. Door niet of minder te sporten, kun je ervoor zorgen dat je lichaam de mogelijkheid krijgt om te herstellen. Ook is het verstandig om dan de hulp in te schakelen van een personal trainer in Doetinchem. Een personal trainer kan je begeleiding bieden bij het sporten, zodat je blessure niet meer snel zal terugkomen.  

Koelen  

Vanaf het moment dat je jouw blessure voelt opkomen, is het belangrijk dat je deze doet koelen. Zo zorg je ervoor dat de pijn verminderd, net zoals de eventuele zwelling. De beste manier om te koelen is om een koelelement of ijs in een handdoek te wikkelen. Zo voorkom je dat je huid beschadigd wordt. Gedurende de eerste 48 uur is het aan te raden om regelmatig te blijven koelen.  

Blijven bewegen 

Wanneer je te maken krijgt met een sportblessure, zul je vaak veel pijn ervaren. Het gevolg hiervan is dat je jouw lichaamsdeel niet of nauwelijks gaat bewegen. Toch is het verstandig om dit te voorkomen. Door voorzichtig te blijven bewegen, zul je eventuele stijfheid of slappe spieren voorkomen. Ook zal het bewegen na een tijd veel soepeler verlopen.  

Ga langs een professional  

Vertrouw je de situatie niet? Twijfel dan niet om langs een professional te gaan. De kans dat de blessure verergert wanneer je niet meteen de juiste hulp inschakelt is groot. Om je herstel te bevorderen, is het belangrijk dat je de juiste behandeling krijgt. Ga dus altijd bij een blessure voor de zekerheid langs een arts of fysio. Hierin kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.  

Lees ook:  Ontspanning

Meer nieuws